لباسهای اصیل زنهای ایرانی را بشناسیم
لباسهای اصیل زنهای ایرانی را بشناسیم
تنپوش زنان ایران زمین از دیرباز تنپوشی فاخر و اصیل به حساب میآمد. لباسهایی با طرحها و رنگهایی شاد و در خور زن ایرانی. فرقی نمیکرد زن ایرانی در چه عصری و در کدام سلسله زندگی کند. این زن از هر قوم و قبیله و در هر عصر و زمانی که بود لباسی در شان خود برای پوشش انتخاب میکرد. این گزارش بخشی از این لباسها را به شما معرفی میکند.
زنان این خطه دارای یازده تکه پوشش اساسی هستند: کفش، شلوار، زیرپیراهن، جلیقه، قبا، یل، دستمال سه گوش زینتی، عمامه و روسری.
کفش زنان کرد از نیم تاج الوان یا چرم خام با طرحی ساده و نوکپنجهای و اندکی نوک برگشته است. رویه کفش را معمولاً با نخهای الوان ابریشمی نقشبندی و گلدوزی شده تهیه میکنند.
شلوار، دارای دو ساقه و یک میان ساق پهن چهار گوش است. کمر این نوع شلوار لیفهدار است. دمپای ساقها نیز به صورت لیفه است که به وسیله بندی در حدود مچ پا جمع میشود.
زنان کرد زیرپیراهن یا زیرپوش را معمولاً از چلوار تهیه میکنند. این زیرپوش ساده و بلند است که تا به پشت پا میرسد. آستین آن برشی معمولی است و در مچ دست با دکمه بسته میشود.
پیراهن زنان کرد تمامقد بلند است. از زیر بغل، مخروطیشکل به طرف پایین ادامه دارد. این نوع پیراهنها به وسیله پولکدوزی و یراقدوزی تزیین شدهاند. جلیقه بانوان کرد از مخملهای الوان تهیه میشود. این جلیقهها معمولاً دارای یراقها و نوارهای پهن هستند و با سکهها و زیورهای طلا و نقره تزیین یافتهاند.
قبای زنان کرد مانند پیراهن آنها تمامقد بلند است. به طوری که تا پشت پایشان ادامه دارد و از روی پیراهن پوشیده میشود. در محل اتصال یقه دکمه قیطانی دوخته میشود که یقه را به هم پیوند میدهد.
دستمال زینتی زنان کرد پارچهای است از جنس توری و سهگوش که از رنگهای مختلف انتخاب میشود.
عمامه زنان کرد از دو قسمت تشکیل یافته است: 1ـ کلاه کوتاه یا کلگی مسطح و پولکدوزی شده 2ـ مقداری پارچه مشکی لوله شده.
سربند زنان کرد معمولاً از چندین تکه پارچههای ابریشمی به نام کلاغی با زمینههای سیاه و گلهای زرد و سفید تشکیل میشود.
پوشاک زنان لرستان
پوشاک زنان منطقه لرستان عبارت است از کلاهک، روسری، پیراهن، شلوار، جلیقه، یل، کلنچه (سرداری) و پاپوش. زنان لر از پارچه کمعرض کلاهک درست میکنند و دور آن را دستمال یا کلاغی میبندند. این روسریهای ریشهدار، گلدار و گاهی سیاه و سفید هستند. کلاغی را طوری دور سر میپیچند که پرپشت باشد و آویزههای بلند نیز همراه دارد.
پیراهن زن لر برشی ساده، بلند و گشاد و یقه گرد بهم آمده دارد. جلوی پیراهن از زیر گلو تا حدود سینه چاک دارد، تنه پیراهن برش راست داشته و گاهی نیز از زیر بغل به سوی پایین اریب میخورد و در دامن عرض آن افزایش مییابد. زنان لر از دو پیراهن روی هم رفته استفاده میکنند که یکی نقش زیر پیراهن را ایفا میکندو از تافته تهیه میشود.
شلوار زنان لر از لحاظ برش وضع خاصی دارد. قسمت بالای آن گشاد و پهن و دارای لیفه و کمر است. دو ساق آن مایل به بیرون و قسمت پهن آن در پایین شلوار دوخته میشود. دو ساق در بخش بالای خود به فاصلهای از همدیگر قرار میگیرند و این فاصله خود به منزله میان ساقی است. شلوار از لحاظ جنس و ترکیب دو قسمتی و دو رنگ است که از دم پا تا حدود زانو رنگی است. بر آن نقشبندی و نواردوزی کرده و قسمت دیگر آن رنگی دیگر است. جلیقه از لحاظ برش و ساختمان در میان تمام ایلات یکی است و در میان زنان لر بخش جلوی آن همیشه باز است و دکمه ندارد. قسمت جلوی جلیقه یراقدوزی مفصل دارد.
در لرستان دو نوع کت و دیل معمول است. یکی همان کت معمول است که نیمه تن را میپوشانند و ساده است و بدون آرایش و دیگری کتی است که از مخمل تهیه میگردد که آن را کُلنتچه میگویند. این تنپوش چون کت معمولی است اما در جلوی بدن بسته نمیشود. یقهاش باز است و دم آستین و دوره شکاف آن یراقدوزی و نواردوزی میشود.
سرداری زن لر پوششی بلند تا پشت پا دارای کمرچین، جلوی آن آزاد است بدون دکمه و آستین آن کوتاه تا آرنج و از مخمل الوان و مشکی تهیه میشود. کنارههای سرداری و دور دامن و سر آستین را به پهنای سه انگشت یراقدوزی میکنند.
پا پوشش زن لرستانی از چرم محلی است که در خرمآباد و بروجرد ساخته میشود اما اغلب از دوختههای کرمانشاه و گیوههای معروف آنجا بهره میبرند.
پوشاک زنان بختیاری
بختیاریها شاخهای از لرها هستند که به لر بزرگ معروف هستند. بنابراین تحت تأثیر آداب و رسوم لری هستند و پوشاکشان به لری نزدیکتر و شبیهتر است.
پاپوش بانوان بختیاری از نوع گیوههای شیراز است که در محل تهیه میشود و یا از اصفهان و شیراز فراهم میآورند.
چادر بانوان بختیاری مشخصکننده پوشاک زنان بختیاری است که از جنس پارچه توری و گاه مزین به تارها و نقشها و حاشیههای زرین است. حاشیه و کنارههای چادر زنان بختیاری اغلب به وسیله زر و زیور و سکههای مختلف تزیین میشود. پوشش زن بختیاری آمیختهای است از پوشاک همسایگان خود بویژه اصفهانیها.
بانوان بختیاری دارای یل هستند که از مخمل گلدار یا ساده تهیه میشود. یقه این یل ایستاده و گاه خوابیده است.
سردست آن مزین و در قسمت جلو با دکمه بسته میشود و از روی پیراهن میپوشند. تنبان (شلیته) لیفهدار و پرچین است. پارچه مورد مصرف آن از شش متر تجاوز میکند و جنس پارچه آن از پارچههای الوان و خوشرنگ است.
پوشاک زنان مازندران
پوشاک زنان مازندران شامل: لچک، روسری، پیراهن، جلیقه، شلیته کوتاه، شلوار، جوراب پشمی، کفش و چادر است.
لچک از پارچهای به شکل سهگوش و سفید تهیه میشود. در قسمت جلو لچک نواردوزی شده است. زنان این لچک را با سبک خاص به سر میبندند. لچک بارزترین پوشاک در میان زنان ساحل خزر بوده و در تمام منطقه عمومیت دارد.
چارقد یا روسری پارچهای است چهارگوش و معمولاً به رنگ سفید که آن را به صورت دولا بر سر میگذارند و دو طرف آن را در زیر گلو سنجاق میزنند و یا با منجوق زیوردار، بند میکنند.
پیراهن زنان مازندرانی با آستین بلند است که یقه جلو آن باز است.
پوشیدن جلیقه تقریبا در تمام منطقه معمول است. این پوشش برای ساکنین کوهپایههای مازندران بسیار متنوع است.
شلیته زنان مازندرانی از پارچههای گلدار یا ساده تهیه میشود. قد شلیته کوتاه و پرچین است.
زنان این منطقه، شلوار را از زیر شلیته میپوشند که به صورت راسته و ساده و از پارچه مشکی دوخته میشود. قد شلوار در مازندران بلندتر از گیلان است.
پوشاک زنان خراسان
پوشاک مردم سرزمین خراسان با پوشاک همسایههای خود یعنی بلوچها شباهت بسیار دارد. لیکن تفاوتی نیز در برش آنها وجود دارد که نمیتوان نادیده گرفت. پوشش مردم شرق خراسان اصیلترین پوشاکهای این منطقه است. دربقیه مناطق خراسان مردان عمامه را برداشته و کت و شلوار میپوشند. زنان، چارقد به سر داشته که از نوع دستمال یزدی است.امروزه این چارقدها کاربرد چندانی ندارند.
پوشاک زنان شرق خراسان دارای شش تکه اساسی است: کلاغی، روسری، پیراهن، جلیقه، شلوار، چادر و کفش.
روسری زنان شرق خراسان به نام چارقد به رنگ سفید و بزرگ که به شکل سه گوش است. این لچک را به صورت تا زده بر سر میگذارند. در گوشههای این سربند منگولههایی از نخهای ابریشم و الوان وصل شده است. دستمال کلاغی از قسمت پیشانی روی روسری بسته میشود.
پیراهن زنان در این دیار با بالاتنه کوتاه است که قسمت پایین آنها پرچین و بلند است.این نوع پیراهن دارای آستینی معمولی و سردست است. روی سینه پیراهن زنان این منطقه نقشبندی بسیار زیبایی انجام شده است. یقه تا حوالی سینه باز است. رنگ پارچهها را اغلب از نوع قرمز و بدون گل و بوته انتخاب میکنند.
دور کمر شلوار زنان شرق خراسان گاهی از شش متر متجاوز است. این شلوار در هنگام پوشیدن به وسیله بندی به دور کمر بسته میشود. رنگ شلوارهای زنانه را معمولاً از پارچههای الوان انتخاب میکنند.
جلیقه زنان از مخملهای الوان و زربفت تهیه میشود که برای حفاظت از سرما به جای یل و ارخالق به کار میبرند.
کفش زنان شرق خراسان به شکل نعلینی است که پاشنه کفش در روی تخت آن قرار گرفته است و از چرم الوان تهیه میشود. زیر پاشنه معمولاً نعل میکوبند. در پاشنه این کفشها استخوان شتر به کار میرود. رویه کفش از چرم تزیین یافته است. چادر زنان این ناحیه معمولاً به رنگ نخودی روشن و یا با روناس رنگ میشود. قد چادر نسبتاً کوتاه است و موقع استفاده مقداری از آن را روی سر میگذارند. رنگآمیزی پوشاک زنان شمال خراسان نیز بسیار جالب و مانند پر طاووس رنگ به رنگ است.
آداب و رسوم مردم گیلان
آداب و رسوم مردم گیلان
آیینها و مراسمی که در طول زندگی یک فرد انجام می شود ومحور انجام آن، فرد انسان است.در این بخش آیینها و مراسمی انجام می گیرد که به مقاطع مختلف زندگی یک فرد, از تولد تا مرگ مربوط می شود. از جمله این مراسم در گیلان: مراسم فرزند خواهی و آداب و رسم های تولد؛ گاز فروشان« دندون فروشان», ختنه سوران و آیین ازدواج؛ عقد کنان, حنابندان ، گیشه بری و آداب ومراسم سوگواری است .
آداب و مراسم سوگواری آیین ها و مراسمی است که در انتهای عمر یک انسان برگزار می شود. بنا براعتقاد به معاد و وجود جهانی دیگر ،در هر نقطه از ایران و جهان، مراسم خاصی را برای فراد مرده برگزار می کنند که ریشه در اعتقادات و دستورات دینی و مذهبی مردم آن منطقه دارد . از برگزاری این گونه مراسم دوهدف مد نظر است: یکی طلب آمرزش و آرامش برای روح شخص درگذشته{جنبه اعتقادی} ،و دیگری به منظور همراهی و همدردی با بازماندگان و حفظ احترام و رعایت شئون خانواده{جنبه اعتقادی} می باشد.
2- آیینها و مراسمی که در گردش یک سال قمری برگزار می شود و برگزاری آنها به یک روز معین از سال بستگی دارد. از قبیل: شب اول ماه, ماه محرم و روز عاشورا, اعتقادات و رسوم ماه رمضان(عید فطر), ماه رجب,نیمه شعبان,عید قربان وعید قدیر.
درمراسم ماه محرم و عزاداریهای مربوط به آن،روضه خوانی ، دسته گردانی و تعزیه خوانی ،3 گونه عمده مراسم عزاداری است. تعزیه از مهمترین ، پرشورترین و پر جاذبه ترین مراسم سنتی - مذهبی و درعین حال کامل ترین گونه نمایش سنتی و مردمی ایران است.
تعزیه در گیلان،هم در روزهای سوگواری امام حسین ‹ ع› و هم در برخی از ماهها برگزار می شود، به ویژه در روستاها دو ماه آخر تابستان و فصل پایان کار و فعالیتهای زراعی ،هنگام رواج تعزیه خوانی است که از جهت روش و شیوه اجرا و نوع تعزیه نامه زیر نفوذ و تاثیر قزوین است. درشهرهای گیلان تعزیه خوانان محلی هستند. مکان خاصی برای اجرای تعزیه ساخته نشده است ،بلکه در فضای باز جلوی مسجدها (تکیه)،این گونه مجالس تعزیه برگزار می شود. مانند: تکیه سردار معتمد در سنگر و تکیه چارده.
3-آیینها و مراسمی که در گردش یک سال خورشیدی برگزار می شود.
4-آیینها و مراسمی که در رابطه با فعالیتهای تولیدی و معشیتی انجام می شود.
مراسم ازدواج
1- گیشه بری:بردن عروس به خانه داماد را به اصطلاح گیشه بری می گویند ،که با هیجان ترین قسمت از مراسم عروسی و نقطه اوج این مراسم است. در این هنگام صدای سازونقاره, ترانه خوانی و مبارکباد فضا را آکنده می کند. اما گویی درضمیرفرهنگ جامعه نیز ، همانند عروس که دارای دلی نگران و غم اندوه خداحفظی از دوران کودکی و نوجوانی)دختری(خود در خانه پدر است , دل نگرانی و تشویش وجود دارد و بنا به رسم، به صورتهای مختلف برای عروس بخت و اقبال خوب آرزو می کنند.
2- نحوه اجرای گیشه بری در مناطق مختلف :در گیلان در مناطق مختلف مراسم گیشه بری با شیوه های خاصی انجام می گیرد. در شرق گیلان, نهالی را که از خانه پدر عروس کنده اند، همراهش می کنند و این نهال را عروس و داماد، با هم در خانه داماد می کارند. در بعضی از روستاهای غرب و شرق گبلان، مادر عروس پای خروسی را که از مادر داماد گرفته، با رشته های رنگین ابریشمین به پای مرغ می بندد و آن مرغوخروس را با عروس همراه می کنند, تا در خانه داماد بند از پای آن بر گیرند و در لانه ای که آماده کرده اند،جایشان دهند.
در خیلی از نقاط گیلان نان وآرد را در سفره ای ، به کمر عروس می بندند تا با خود خیر و برکت به همراه داشته باشدو به این ترتیب عروس عازم خانه بخت می شود، اما قبل از آنکه پا رااز خانه بیرون بگذارد, در هر منطقه بنا به رسم , برادر یا دایی عروس جلوی در را می گیرد تا چیزی از عروس بگیرد ، و به آنچه دریفت کرده ؛ درسری(در ماسال) ودائیانه(در نومندان و شرق گیلان) می گویند .
اگر راه خانه داماد نزدیک باشد. عروس را پیاده می برند و اگر راه دور باشد، مرکبش اسبی مزین و آراسته خواهد بود که البته باید نر و اخته نکرده باشد. در مناطق شرق گیلان( روستاهای کوهستانی دیلمان )، عروس از هر جوی آب روان که بگذرد ،بخشی از مهریه خود را به حضرت فاطمه الزهرا‹س› می بخشد و جمع این بخششها را ازمهریه او کم می کنند. در نیمه راه ،داماد با دو تن ساقدوس و سلدوش به پیشواز عروس می آید و یک نارنج ، پرتقال و سیب یا یک تکه قند به طرف عروس پرتاب می کند که مفهوم برکت خواهی و طلب نیک بختی درآن نهفته است.
گیاهان انرژی زا
گیاهان انرژی زا، علاوه بر ایجاد انرژی، سلامت و تعادل سیستم دفاعی بدن را نیز بهبود می بخشد.
جنسینگ سیبری: به نقل از سایت «MSN»، این گیاه بین ورزشکاران شهرت زیادی دارد. این گیاه بنیه بدن را افزایش می دهد، خستگی مفرط را کاهش می دهد و تأثیر استرس را به حداقل می رساند. این گیاه که به صورت دم کرده، کپسول یا قرص مصرف می شود برای بیماران مبتلا به لوپوس، آرتریت روماتوئید و فشار خون بالا توصیه نمی شود.
ژینکو: این گیاه با افزایش تولید آدنوزین تری فسفات (نوکلئوئید حامل انرژی) (ATP) در بدن، میزان انرژی سلولی را افزایش می دهد. ATP به مغز کمک می کند گلوکز را متابولیزه کند و در نتیجه عملکرد حافظه و ذهن را بهبود بخشد.
چای سبز: این نوشیدنی عملکرد تحریک کننده دارد. در نتیجه در طول روز انرژی بدن را افزایش می دهد. چای سبز حاوی ماده آنتی اکسیدان، ضد سرطان و آنتی بیوتیک است.
جنسینگ هندی (اشواگاندا): این گیاه در طب هندو برای تسکین خستگی مفرط استفاده می شود و مقاومت بدن به استرس را افزایش می دهد و در نتیجه میزان انرژی بدن بهبود می یابد. در صورت مصرف داروی ضد اضطراب و صرع از مصرف این گیاه پرهیز شود.
گون (استرا گالوس): متابولیزم بدن را افزایش می دهد و درمان عالی برای رفع خستگی مفرط است. اگرچه مصرف آن ضرر ندارد اما در صورت بالا بودن تب یا داشتن عفونت از مصرف آن پرهیز کنید.
در صورت مصرف رقیق کننده خون یا بتابلوکر از این گیاه استفاده نشود.
گزنه: دم کرده این گیاه نسبت به یک فنجان قهوه انرژی بیشتری دارد. این گیاه سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است.
ریش (Reishi): نوعی قارچ نادر در چین که لقب «اکسیر زندگی» دارد و برای افزایش انرژی، تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش استرس استفاده می شود.
«شعر امام زمان»
«شعر امام زمان»
ای آنکه در نگاهت حجمی زنور داری
کی از مسیر کوچه قصد عبور داری؟
چشم انتظار ماندم، تا بر شبم بتابی
ای آنکه در حجابت دریای نور داری
من غرق در گناهم، کی می کنی نگاهم؟
برعکس چشمهایم چشمی صبور داری
از پرده ها برون شد، سوز نهانی ما
کوک است ساز دلها، کی میل شور داری؟
در خواب دیده بودم، یک شب فروغ رویت
کی در سرای چشمم، قصد ظهور داری؟
*****شعر امام زمان******
«شعر امام زمان»
از میان اشک ها خندیده می آید کسی
خواب بیداری ما را دیده می آید کسی
با ترنم با ترانه با سروش سبز آب
از گلوی بیشه خشکیده می آید کسی
مثل عطر تازه تک جنگل باران زده
در سلام بادها پیچیده می آید کسی
کهکشانی از پرستو در پناهش پرفشان
آسمان در آسمان کوچیده می آید کسی
خواب دیدم , خواب دیده در خیالی دیده اند
از شب ما روز را پرسیده می آید کسی
*****شعر امام زمان******
«شعر امام زمان»
گفتم به مهدی بر من عاشق نظر کن
گفتا تو هم از معصیت صرف نظر کن
گفتم به نام نامیت هر دم بنازم
گفتا که از اعمال نیکت سرفرازم
گفتم که دیدار تو باشد آرزویم
گفتا که در کوی عمل کن جستجویم
گفتم بیا جانم پر از شهد صفا کن
گفتا به عهد بندگی با حق وفا کن
گفتم به مهدی بر من دلخسته رو کن
گفتا ز تقوا کسب عز و آبرو کن
گفتم دلم با نور ایمان منجلی کن
گفتا تمسک بر کتاب و هم عمل کن
گفتم ز حق دارم تمنای سکینه
گفتا بشوی از دل غبار حقد و کینه
گفتم رخت را از من واله مگردان
گفتا دلی را با ستم از خود مرنجان
گفتم به جان مادرت من را دعا کن
گفتا که جانت پاک از بهر خدا کن
گفتم ز هجران تو قلبی تنگ دارم
گفتا ز قول بی عمل من ننگ دارم
گفتم دمی با من ز رافت گفتگو کن
گفتا به آب دیده دل را شستشو کن
گفتم دلم از بند غم آزاد گردان
گفتا که دل با یاد حق آباد گردان
گفتم که شام تا دلها را سحر کن
گفتا دعا همواره با اشک بصر کن
گفتم که از هجران رویت بی قرارم
گفتا که روز وصل را در انتظارم
*****شعر امام زمان******
«شعر امام زمان»
مجنون شدم که راهی صحرا کنی مرا
گاهی غبار جاده ی لیلا، کنی مرا
کوچک همیشه دور ز لطف بزرگ نیست
قطره شدم که راهی دریا کنی مرا
پیش طبیب آمدهام، درد میکشم
شاید قرار نیست مداوا کنی مرا
من آمدم که این گره ها وا شود همین!
اصلا بنا نبود ز سر وا کنی مرا
حالا که فکر آخرتم را نمیکنم
حق میدهم که بنده دنیا کنی مرا
من، سالهاست میوه ی خوبی ندادهام
وقتش نیامده که شکوفا کنی مرا
آقا برای تو نه ! برای خودم بد است
هر هفته در گناه، تماشا کنی مرا
من گم شدم ؛ تو آینهای گم نمیشوی
وقتش شده بیائی و پیدا کنی مرا
این بار با نگاه کریمانهات ببین
شاید غلام خانه زهرا کنی مرا
سامسونگ و معرفی رسمی Galaxy Ace 3
دیروز مشخصات و عکسی از Galaxy Ace 3 منتشر شد و امروز سامسونگ به طور رسمی این تلفن را معرفی کرد. به نظر می رسد هیچ رازی از نوع اندرویدی برای مراسم 30 خرداد این شرکت باقی نمانده باشد.
مشخصات این تلفن همان طور که پیش تر اشاره شده، عبارت هستند از:
نمایشگر 4 اینچی از نوع LCD با رزولوشن 800 در 480، پردازنده دو هسته ای با فرکانس 1 یا 1.2 گیگاهرتز به ترتیب برای مدل 3G و LTE، دوربین 5 مگاپیکسلی با فلش LED، حافظه داخلی به میزان 8 گیگابایت برای مدل LTE (پنج گیگابایت در دسترس) و 4 گیگابایت حافظه داخلی برای مدل 3G (فقط 1.77 گیگابایت در دسترس)، شکاف میکرو اس دی تا حداکثر 64 گیگابایت، اندروید 4.2 جیلی بیلی، و باتری 1500 میلی آمپری.
این تلفن در دو مدل تک سیم کارت و دو سیم کارت عرضه خواهد شد.